Wat is een brassband?  


Brassband is het Engelse woord voor koperorkest. De brassband komt oorspronkelijk uit Engeland. Het orkest bestaat uit enkel koperen blaasinstrumenten aangevuld met slagwerk.

Blazende mijnwerkers  
Voor de ontstaansgeschiedenis van de brassband moeten we naar het jaar 1800. Bedrijven in de staal- en mijnbouw waren de grondleggers van deze orkestvorm. De werknemers en mijnwerkers wilden hun vrije tijd op een nuttige manier besteden en besloten een muziekkorps op te richten. Dit werd de brassband. De instrumenten die gebruikt werden moesten eenvoudig en stevig zijn. Mijnwerkers en mannen in de staalbouw hadden immers flinke knuisten. Daarnaast moest het instrumentarium ook bestand zijn tegen de kou, wind en regen, waar Engeland om bekend staat. Vandaar dat er alleen eenvoudige koperen blaasinstrumenten gebruikt werden. Het resultaat daarvan was dat er maar een kleine bezetting ontstond. De oorspronkelijke brassbandbezetting bestaat dan ook maar uit 25 blazers en slagwerk. Toch bleek het orkest een mooie ronde en warme klank voort te brengen.

Nederland brassbandland?  
In het begin van de 20e eeuw namen de Friezen het fenomeen brassband mee naar Nederland. De meeste brassbands zijn dan ook in het noorden van ons land te vinden. Nederland is over het algemeen meer een harmonie- en fanfareland. Door de terugval van leden zijn verschillende fanfares omgevormd tot brassband. Voor de bezetting van deze orkestvorm hoefde je immers minder leden te hebben. Zo is brassband Crescendo ook ontstaan.

Brabant staat bol van harmonieŽn en fanfares. Vandaar dat de brassband hier een haast onbekende orkestvorm is. Dit is onder andere te merken tijdens concoursen. Vaak is Crescendo de enige brassband van de hele dag.